✔  Vanaf €50 gratis verzending   ✔ Afhalen is mogelijk  ✔  Persoonlijk advies

Ik weet niet hoe het bij jou zit, maar als ik een patroon overneem in een bepaalde maat, moet ik altijd nog best wat aanpassingen doen. Vaak blijkt bij het meten van mijn lichaam, dat mijn borstomvang, taille en heupwijdte allemaal een andere maat zijn. Niet handig! In deze blog geef ik jou een simpele tip hoe je je patroon al zo goed mogelijk op maat kunt maken.

Voordat je begint met het overtekenen van je patroon, is het belangrijk om je maten op te meten en te vergelijken met de maattabel. Je meet de omtrek van je borst, taille en heup. Om de maat zo goed mogelijk te hebben, is het het beste om te meten met enkel ondergoed aan of nauwsluitende kleding zoals een legging en topje.

maten meten naaien

Ben je van plan om bijvoorbeeld een broek of rok te maken? Dan hoef je je borstomtrek natuurlijk niet te meten. Bij een t-shirt is het echter wel verstandig om ook de heupen te meten. Stel dat je bredere heupen hebt, is het slim om de onderkant van het shirt ook wat wijder te maken zodat het niet heel de tijd omhoog kruipt.

Weet je nu wat jouw maten zijn bij de borst, taille en heup? Dan gaan we verder met het overtekenen van het patroon op patroonpapier!

patroon overtekenen in de juiste maat

Als voorbeeld heb ik hier een patroon van een badpak. Bij de borst wil ik maat 38, de taille maat 42 en de heupen maat 40. Dat betekent dat je alles boven de taille in maat 38 tekent, alles op taiilehoogte laat overvloeien naar maat 42 en dat je dat naar de heupen toe weer laat overvloeien naar maat 40. Alles onder de heupen neem je dan ook automatisch over op maat 40.

je gaat nu dus als het ware je eigen patroon maken!

Handig om te weten: voor patroondelen zoals de mouwen, kijk je naar de plaats waar deze worden bevestigd. De mouwen zitten op borsthoogte, dus zouden in dit geval in maat 42 worden getekend.

Je hebt nu een naaipatroon wat al grotendeels is aangepast op jouw maat. Het kan natuurlijk nog voorkomen dat je aanpassingen moet doen, maar het zullen er een stuk minder zijn.Fijn hè?

Veel naaiplezier!

Liefs, Renske

De waardering van stipenstof.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.8/10 gebaseerd op 24 reviews.