Welke naaimachine moet ik kopen? Het is een vraag die mij vaak wordt gesteld. Of je nu op zoek bent naar je allereerste naaimachine, wilt upgraden of wilt gaan voor een superdeluxe versie, voor iedereen is er wel een geschikte naaimachine.

Omdat ik geen expert ben die alle naaimachines heeft getest, is het voor mij onmogelijk om voor iedereen een specifiek model aan te raden. Wel kan ik je met deze blog een beetje de goede richting opsturen.

Je allereerste naaimachine

Wanneer je voor het eerst een naaimachine gaat kopen, is het misschien nog moeilijk om in te schatten hoe vaak en waarvoor je de naaimachine voornamelijk gaat gebruiken. Mijn allereerste naaimachine was de 20 jaar oude Singer van mijn moeder.

Toen de machine kuren begon te vertonen, was het tijd voor een upgrade. Doordat ik al een tijdje naaide, wist ik heel goed wat mijn naaimachine moest kunnen. Dit maakte het kiezen van de upgrade een stuk makkelijker.

Je eerste naaimachine moet dus niet gelijk een naaimachine zijn met alles erop en eraan. Het is fijn om eerst wat te experimenteren en later je geld uit te geven aan een machine die precies aan al je wensen voldoet.

Mijn persoonlijke eisen voor mijn eerste naaimachine waren: goede verlichting (dit kan bij goedkopere machines best wel eens tegenvallen), een vrije arm, kan goed overweg met dikkere stoffen en mogelijkheid om een tweelingnaald te gebruiken.

De prijs

Er zijn naaimachines van €100 en machines van €5000. Het verschil van deze prijs zit hem voornamelijk in de kwaliteit van de onderdelen en de functies. Hoe duurder de machine, hoe sterker hij is. Nu zou ik voor een allereerste naaimachine niet gelijk de duurste optie aanschaffen. Maar ga voor een machine van tussen de €200 en €400. Hier zal je zeker veel plezier van hebben. De machines onder de €200 kan ik vooral aanraden voor mensen die voornamelijk met lichtere stoffen werken of de machine af en toe willen gebruiken voor verstelwerk.

Tijd voor een upgrade!

Heb je het naaivirus helemaal te pakken en ben je op zoek naar een naaimachine die nét wat meer kan? Dan ben je helemaal klaar voor een upgrade! Deze naaimachines vallen vaak in de prijscategorie tussen de €400 en €900.

Het grootste verschil met de naaimachines in de goedkopere categorie is dat deze machines een stuk beter overweg kunnen met dikkere stoffen. Daarnaast heb je veel meer opties qua steken. Als je wilt, kun je helemaal wild gaan met de opties aan siersteken. Ik heb ze eerlijk gezegd nog nooit gebruikt, maar ze zijn wel leuk om te zien.

Deze machines hebben vaak ook nog leuke extra’s. Denk aan een draadinrijger (nooit meer prutsen om de draad door je naald te krijgen) en de optie om in één stap een knoopsgat te maken. Bij goedkopere machines is dit vaak vier stappen. Ook hebben veel van deze machines de optie om zelf de draad af te knippen. Een schaar wordt dan dus bijna een overbodige luxe.

Persoonlijk ben ik groot fan van de optie om te naaien zonder naaivoet. Je bepaalt de snelheid op de machine, drukt op start en je bent al aan het naaien. Dat naait echt heerlijk.

Je merkt eigenlijk dat de ‘upgrade’-machines veel overbodige luxe bevatten. Maar het maakt je naaiavontuur wel gelijk een stuk leuker en makkelijker. Ik zou persoonlijk niet meer een machine onder de €400 kunnen kopen, omdat dit echt een downgrade zou zijn.

Als je diep in de buidel wilt tasten

Als naaien je leven is, kan het zijn dat je op een punt komt dat je weer wilt upgraden. Een professioneel model heeft een hele sterke motor waardoor het geen enkel probleem is om door de dikste stoffen en meerdere lagen heen te gaan. Ik heb zelf een Brother Innovis F420 (nieuwprijs rond de €800). Deze naaimachine valt qua prijs net onder de duurste categorie, maar kan wel heel veel vergelijkbare dingen.

Zo heb je keuze uit 10 verschillende knoopsgaten en is er zelfs de mogelijkheid om zinnen te schrijven/naaien in 5 verschillende alfabetten (ja, zelfs het Russisch alfabet zit erop ? )

De reden om voor een superdeluxe machine te gaan is dus voornamelijk voor de sterke motor. Want deze extra’s kunnen vrij overbodig zijn. Wat wel heel fijn is aan de duurdere machines, is de extra naairuimte aan de rechterkant van de naald. Je hoeft je stof dan niet zo door je naaimachine heen te proppen.

Tweedehands of nieuw?

Mijn allereerste naaimachine was een tweedehandsje. Je kunt dan voor een lagere prijs een betere machine aanschaffen. Ben je zelf van plan om een tweedehands model aan te schaffen? Zorg dan zeker dat je deze even mag uittesten. Probeer verschillende steken uit en luister hoe de machine klinkt. Naait hij goede steken? Klinkt de motor niet gek? Dan is het waarschijnlijk een goede keuze.

Je kunt ook vaak een tweedehands model kopen via een dealer. Het fijne hiervan is dat deze machine vaak volledig is nagekeken en gesmeerd. Zo is je machine helemaal ready to go.

Als je het liefst een nieuwe naaimachine wilt aanschaffen, raad ik je aan om langs te gaan bij een naaimachinewinkel. Zo kun je de machine ter plaatse uitproberen en kunnen ze jou ook vertellen welke machine waarschijnlijk het meest aan jouw wensen voldoet. In Zeeuws-Vlaanderen zijn er helaas geen naaimachinewinkels meer te vinden. Wil je een naaimachine in de winkel kopen? Dan zul je moeten uitwijken naar België of naar de overkant.

Op de hoogte blijven van nieuwe blogs en leuke naaitips? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!