Stoffen

10 tips om te naaien met stretchstoffen

Tricot, jersey, french terry, punta di roma… het zijn allemaal stretchstoffen. Maar ermee naaien? Dat zien veel mensen nog als een uitdaging. Met de juiste tips valt het reuze mee. Vandaag een lijstje met tips om aan de slag te gaan met stretch.

1 Maak je eerste project met een dikkere stretchstof

Hoe dikker de stretchstof is, hoe makkelijker hij naait. French terry (een winterse tricot) en punta di roma zijn zulke stoffen.

2 Gebruik een stretch/jerseynaald

De universele naald voor de naaimachine heeft een scherpe punt. Een stretchstof is een gebreide stof en als de naald hier een gaatje in prikt, kan er een ladder ontstaan. De speciale stretch- of jerseynaald heeft een bolle punt waardoor er geen gaatjes in de stof worden gemaakt.

3 Trek niet aan je stof

Tijdens het naaien is het heel belangrijk dat je niet aan de stof trekt. Door de rek die in je stof zit, kan de stof vervormen. Dat is natuurlijk zonde! In plaats van trekken is het heel belangrijk om de stof zachtjes te begeleiden door de machine.

4 Gebruik de juiste naaisteek

Naai je een stretchstof met een gewone rechte steek? Dan kan het zijn dat je tijdens het aantrekken van je kleding de naad kapot trekt. Want in je naad zit tenslotte geen stretch. Daarom is het belangrijk om de stretchsteek op je naaimachine te selecteren. Deze naait naar voren, een stukje naar achteren en weer naar voren. Hierdoor heeft de draad voldoende ruimte om mee te rekken met de stof. Heeft jouw naaimachine geen stretchsteek? Kies dan voor een flauwe zigzag.

Ben je nog niet helemaal zeker van jezelf? Kies dan sowieso een flauwe zigzag. Als je een stretchsteek moet lostornen ben je namelijk heel lang bezig.

5 Gebruik genoeg spelden

Speldt je stof op meerdere plekken af. Zo heb je minder kans dat de stof van elkaar verschuift.

6 Gebruik naadband

Naadband is een soort Vlieseline. Je strijkt dit op de plaatsen waar je gaat naaien. Hier zit dan geen stretch meer in de stof. Je kunt dit niet overal gebruiken, omdat je op de meeste plaatsen de stretch wilt behouden. Maar voor de schoudernaden is het wel interessant. Zou gaan de schoudernaden niet uitzakken.

7 Werk je zoom af met een tweelingnaald

De stretchsteek ziet er niet zo mooi uit op een zoom. Om toch de rek te behouden en een mooie steek te krijgen kun je kiezen voor het gebruik van een stretch tweelingnaald. Aan de voorkant zie je twee evenwijdige rechte steken en aan de achterkant verschijnt een zigzag.

8 Til je naaivoetje af en toe op

Naaimachines hebben enkel een ondertransport. Dit betekent dat de onderste stof goed vooruit wordt geduwd, maar dat de bovenste stof niet zo snel meegaat. Dit kan zorgen voor kleine vouwtjes in je stof. Zie je dat er een vouwtje begint te ontstaan? Zet dan even je naald in de stof en til je naaivoetje op. De stof ligt dan weer mooi plat. Je kunt er ook voor kiezen om een boventransportvoet aan te schaffen. Maar in principe is dit niet nodig.

9 Gebruik een proeflapje

Als je voor het eerst met een stretchstof gaat naaien is het altijd fijn om even je steken uit te proberen op een proeflapje. Zo ben je zeker van je zaak als je aan je daadwerkelijke project gaat beginnen.

10 Afwerken? Dat hoeft niet!

Wist je dat stretchstoffen niet rafelen? (Yes!) Het is dus niet nodig om je stof af te werken met een lockmachine of zigzagsteek.

Op de hoogte blijven van nieuwe blogs en leuke naaitips? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!